[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”51.2969px|0px|0px|0px”][et_pb_row custom_padding=”25.6406px|0px|5px|0px” admin_label=”row” _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.0.105″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

A színház története

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.0.105″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.105″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.105″]

Fennállása óta számos elnevezés alatt és különböző formákban működött a Vidám Színpad, amely Schweiger Gyula műépítész 1898-ban tervezett háromemeletes bérházának földszintjén talált otthonra először. Az épület eredetileg mulatónak épült és 1898-1918 között a Folies Caprice nevet viselte.

 Heltai Jenő a következőket írta a mulatóról: „… a vidéki urak és gavallérok „művelődni” jártak Pestre, színházba, orfeumba. Budapestre utazni ezt jelentette: elmenni a Folies Caprice-ba, mulatni a kis Rotton, a nagy komikuson, a legújabb német és zsidó vicceket hazavinni a kaszinóba…”

 A Folies valódi orfeum volt, páholyokkal, szeparékkal, ahol vacsorázni is lehetett. A félemeleten kialakított télikertben a Casino de Paris tánclokál is működött. Ekkoriban a mulató műsorán félig német, de – Rott Sándornak köszönhetően – félig magyar nyelven előadott bohózatokat hallhatott és láthatott a közönség.

 1949-1951 között Vidám Színházként, 1951-től egészen 2008-ig Vidám Színpad néven folytatta munkáját a társulat. 1951 szeptemberében kabaréműsorral nyitottak. 1968 és 1970 között volt a színház legutolsó teljes felújítása és átépítése, amelynek során az épület elveszítette korábbi szecessziós jellegét. 1979 őszén a színháznak új kamaraszínpada lett a Vidám Színpad emeletén megnyitott Kis Színpad. 2008-ban a színház a Centrál Színház nevet vette fel Puskás Tamás igazgatása alatt.

 A név változtatásával a társulat is átalakult, így a régi Vidám Színházként ismert csapat, mára már Vidám Színpadként szórakoztat tovább Böröndi Tamás (színház igazgató) és Straub Dezső (művészeti vezető) kezei alatt. A Centrálból a Centerbe érkezve, mára már az EuroCenterben, Óbudán várja a szórakozni, nevetni, hangosan kacagni vágyókat az egykori Folies, egykori tánclokál, Kis Komédia, Vidám Színház, vagyis a mai Vidám Színpad!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]